En Yakın Dershane

Eryaman, Dil Devrimi Cad.
285 Sk. No:4, Etimesgut / Ankara

Hemen Ara

0552 578 57 93

E-Posta

info@eryamanortadogulular.com

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Blog
üniversite tercihi

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli? Binlerce öğrenci kaderini belirleyecek üniversite tercihleri dönemini büyük bir heyecanla bekliyor. Bu süreçte öğrenciler mesleği ile ilgili belki de en önemli adımı atarken, yepyeni bir hayatın kapılarını aralıyor.

Ancak üniversite tercihlerinde bazı detaylara dikkat etmeyen öğrenciler, hayati hatalarda bulunabiliyor. Bu konuda dikkatli olmak gerektiğinin altını çizmek gerekecektir.

Madde Madde Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Üniversite tercihi yaparken yapılabilecek ufacık bir hatanın, hayatınızı değiştirebileceğinizi biliyor musunuz? Yaşamınızın önemli basamaklarından biri olan üniversite sınavını başarılı bir şekilde geçtiyseniz ve kritik bir karar sürecine geldiyseniz çok dikkatli olmalısınız! Peki, üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte, madde madde dikkat edilmesi gerekenler…

1- Üniversite Tercihi Yaparken Sıralama mı Puan mı Önemsenmeli?

Üniversite tercihi yaparken öncelikli olarak puana değil sıralamaya önem vermelisiniz. Bunun nedeni ise her yıl puanlarda dalgalanmaların yaşanmasıdır. Bölümlerin geçmiş yıllara göre puanları incelendiğinde önemli değişikliklerin olduğu görülebilecektir. Ancak sıralamalarda ciddi bir değişiklik oluşmaz. Bu nedenle puan yerine sıralamaya önem verilmelidir.

2- Üniversite Tercih Yaparken Kaç Puan Üstü Yazılmalı?

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli? Bu konuda yapılan öğrencinin hatalarından bir diğer ise; öğrencinin kendi puanı ve sıralamasının üstündeki bölümleri tercih etmesidir. Elbette ki her bölümün sıralama ve puanında düşüşlerin olması mümkündür.

Bu anlamda öğrencilerin istediği ancak gelmeyeceğini düşündüğü bölümleri yazmasında bir sakınca yoktur. Ancak tercihleri kendinden yüksek puan ve sıralama ile doldurmaları açıkta kalmalarına sebebiyet verebilir!

Öyleyse tercih aralığı nasıl olmalı? Bir öğrenci 60 bin sıralamada ise 45 bin ila 80 bin aralığında bölümlere tercih verebilecektir. Hatta 100 bin civarındaki sıralamada olan bölümler yazmaları da, alınan sonucun daha istenilen şekilde olmasını ve açıkta kalmamalarını sağlayacaktır.

3- Üniversite Tercihi Yaparken Hangi Puana Göre Yapılır? Tercihlerde Hangi Puanlar Baz Alınmalı?

Üniversite tercihi yaparken ilk olarak aday hangi bölümleri istediğini belirlemelidir. Bölüm havuzu oluşturduklarında seçim yapmaları kolaylaşacaktır. Aday ilk olarak en iyi olduğu alan puanı belirlemeli ve bu puan grubunda istediği bir bölüm var mı araştırmalıdır. Yüksek olduğu puan aralığında istediği bir bölüm varsa bu bölüme öncelik vermesi, yerleşmesini kolaylaştıracaktır.

4- Üniversite Tercih Yaparken Ham Puan mı Yerleştirme Puanı mı Baz Alınır?

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli konusunda verilebilecek bir diğer öneri yerleştirme puanının baz alınmasıdır. Kişinin aldığı ham puanının tercihlerde bir etkisi bulunmayacaktır. Bu nedenle tercihler daima yerleştirme puanı yani ham puan+ OBP puanı üzerinden yapılmalıdır.

5- Okumak İstemediğiniz Bir Bölümü Tercih Listenizde Bulundurmayın

Üniversite tercihi yaparken asla ve asla istenmeyen bir bölüm tercihlerde yer verilmemelidir. O bölümün geleceği ve kişinin hayatını şekillendireceği asla göz önünde bulundurulmalıdır.

6- Üniversite Tercihi Yaparken Sıralama Nasıl Olmalı?

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli konusunda sıralama detayını atlamamak gereklidir. Tercih sıralaması öğrencinin istediği bölümler üzerinden belirlenmelidir. Ancak bu tercih sıralamasında mantık hatalarının da yapılmamasına gayret gösterilmelidir.

Sıralama en çok istenen ve sıralaması en yüksek olan bölümden en düşük olan bölüme göre sıralanmalıdır. Böylece ölü tercih olarak nitelendirilen yani gelmesi asla mümkün olmayan tercihlerin ortaya çıkması söz konusu olmayacaktır.

7- Tercih Yapacağınız Bölüm ile İlgili Seçeceğiniz Şehir ve Koşulları İyi Araştırılmalı!

Bir öğrencinin Tıp fakültesi tercih edeceğini varsayalım. Bilindiği üzere ülkemizde eğitim veren 90’ı aşkın tıp fakültesi bulunmaktadır. Tercihlerin kısıtlı olduğu düşünülürse hangi şehrin seçileceği de bir tereddüt yaşanmasına sebep olacaktır.

Bu anlamda tercih yapacağınız bölüm bulunan tüm şehirleri iyi araştırmalısınız. Şehrin yaşam koşullarını, sosyal aktiviteleri ile diğer olanaklarını ve yurt gibi diğer koşullarını detaylı olarak incelemelisiniz.

8- Vakıf Üniversitelerini İyi Araştırarak Tercih Yapın!

Herkesin de bildiği gibi vakıf üniversiteleri burslu olarak tercih edilmediği takdirde, maliyetleri yüksek üniversitelerdir. %50 burslu bölümleri bile tercih edildiğinde yüksek ödemeler yapılacağı da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kapsamda mutlaka tercih yapmadan hemen öncesinde, bu üniversitelerin ücretleri ve ödeme koşulları araştırılmalıdır.

9- Tercih Sürecinde Danışman ve Rehber Öğretmenlerinizle Daima İrtibatta Kalın!

Tercih sürecinde mutlaka danışman ve rehber öğretmenlerle irtibatta kalınmalıdır. Onların önerilerinin ve tecrübelerinin, sizin tercih sürecinize ve sonucunuza olumlu yansıyacağı unutulmamalıdır.

10- Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli konusunda son kriterimiz ise tercih süreci ve tarih aralıklarına hakim olmanızdır. Azımsanmayacak bir kesim üniversite tercih aralığını göz ardı ettiğinden tercihlerini yapamamakta ve vakit kaybetmektedir.

Son olarak üniversite tercihleri sırasında oluşabilecek yoğunluk ve aksaklıklar göz ardı edilmemelidir. Bu nedenle tercihler mümkün mertebe son ana bırakılmamalıdır.

Hemen Paylaşın :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HEMEN İLETİŞİME GEÇİN

Şimdi Tam Zamanı

Yetenegini kesfetme zamanı

İNDİRİMLERDEN YARARLANIN